“Corporate Finance kijkt met de ondernemer vooruit”

Aan het woord zijn Bas Berlemon en Emiel van Wielink, beiden Adviseur Corporate Finance bij De Hooge Waerder. Bas: “In ons vakgebied kijken we bij alles wat we doen vooruit. We mogen out-of-the-box denken en creatieve ideeën verzinnen. Er is geen vast stramien waar we ons aan moeten houden. Daarmee zijn wij ook goede sparringpartners voor ondernemers.”

Creativiteit van het werk
Bas werkte 14 jaar bij een bank en maakte twee jaar geleden de overstap naar De Hooge Waerder. “Bij de bank werd het beleid steeds meer gestandaardiseerd en gestuurd op richtlijnen. Ik ben toen om me heen gaan kijken naar een werkomgeving waar ik meer out-of-the-box kon denken.” Emiel is werkzaam bij De Hooge Waerder vanaf de eerste dag van de Corona lockdown. “Een bijzondere tijd om te beginnen”, zegt hij. Samen met drie andere collega’s vormen zij het Corporate Finance team.

Emiel: “Ons vakgebied is heel breed. Ik vat het altijd samen als ‘met de ondernemer vooruitkijken’. Je kunt denken aan een financieringsaanvraag voor een investering of een waardebepaling van de onderneming voor mogelijke verkoop in de toekomst. In zware tijden prognosticeren we welke scenario’s er liggen om bij te kunnen sturen.” Bas vult aan: “We doen ook aan- en verkooptransacties en waarderingsvraagstukken. Soms ook vanwege minder voor de hand liggende oorzaken. Als een stel gaat scheiden dan moeten de aandelen gewaardeerd worden. Of als er een nieuwe partner in de organisatie toetreedt.”

Corporate Finance is een goede aanvulling op de diensten van een accountantskantoor. Bas: “Wij zoeken daarin de samenwerking met de relatiebeheerder. Zo leer je de klant goed kennen en komt er een bekend gezicht mee. In een verder stadium pakken we het contact zelf verder op.”

Veelzijdig en dynamisch
Zien Bas en Emiel ook een verschil in werkzaamheden sinds de Corona crisis? Bas: “Dat zien we zeker. Vóór Corona werkten we aan vraagstukken met een positieve inslag zoals bedrijfsfinanciering, verkoop of aankoop. Sinds Corona kijken we ook naar noodfinanciering of verkoop van een onderneming vanuit noodzaak. Ook banken kijken nu heel anders naar aanvragen dan een jaar geleden. Zo zijn we bijvoorbeeld samen bezig met een financieringsaanvraag voor een modewinkel. Bij de traditionele financiers kunnen we niet terecht en dus zijn we gaan kijken naar alternatieve financieringsvormen. Dan kom je uit bij bijvoorbeeld crowdfunding. Die creativiteit en grote verscheidenheid binnen ons werk vind ik erg leuk.”

Emiel: “Die veelzijdigheid maakt het werk heel dynamisch. Vraagstukken wisselen elkaar in verschillende mate van complexiteit af. Ook is het soms hollen of stilstaan. Ondernemers komen met voor hen urgente vraagstukken waardoor er wel eens veel druk op ons ligt. Dan bestellen we een keer een pizza met het team om met elkaar alles af te krijgen. Bas vult aan: “Overwerk wordt eigenlijk nooit geschreven en aan de andere kant wordt er ook nooit moeilijk gedaan wanneer je een keer eerder weg moet. De balans tussen werk en privé wordt daarin wel echt goed bewaakt.”

Samen waerde leveren
Bas en Emiel hebben het naar hun zin bij De Hooge Waerder. Emiel: “Tijdens mijn sollicitatie heb ik duidelijk aangegeven, ik vind de werkzaamheden leuk maar collega’s belangrijker. Er moet een klik zijn met je collega’s en een zelfde soort werkethiek. Dat De Hooge Waerder een platte organisatie is, is ook echt gebleken. Deuren staan open, iedereen maakt een praatje en heeft oprechte interesse. Die eerlijkheid en oprechtheid druppelt ook naar klanten door. Elkaar durven aan te spreken maar ook eens een compliment geven. Dat is echt wel een kernwaarde: dat je samen waerde wil leveren.”

Bas en Emiel zijn ook trots op de dingen die ze bereikt hebben sinds ze bij De Hooge Waerder werken. Bas: “Toen ik bij de bank werkte, waren mijn werkzaamheden vooral gericht op financieren. In mijn huidige functie doe ik veel meer zoals het begeleiden van overnames. In het begin kostte dit veel tijd, energie en leerpunten. Ik denk dat ik in korte tijd veel meters heb gemaakt. Ik ben dan ook trots op het punt waar ik nu sta. Bij De Hooge Waerder krijg je een hele hoge mate van verantwoordelijkheid. Die kun je pakken of naast je neerleggen.” Voor Emiel geldt hetzelfde: “Ook ik ben als persoon en qua kennis enorm aan het ontwikkelen. Bij de Hooge Waerder zetten ze mensen echt in hun kracht. Ze kijken naar wat ze leuk vinden, goed kunnen en spannend vinden. Dat gebeurt op elk niveau. Dat maakt mij trots als onderdeel van De Hooge Waerder en ook trots als persoon.”

DEEL DIT BERICHT