De werkweek van Annabel Kok, belastingadviseur

Maandag

Mijn wekker gaat vroeg af. Ik woon in Spanbroek en vandaag ga ik naar Utrecht voor mijn opleiding tot Register Belastingadviseur (RB). De cursus begint om 9 uur en duurt meestal tot 5-6 uur. Ik heb vorig jaar juni mijn studie Fiscale Economie aan de UVA in Amsterdam afgerond en ik vind het leuk om nu alweer deze studie te volgen. Deze studie wordt voor mijn werk bij De Hooge Waerder sterk aanbevolen.  Voor de opleiding moet ik 20 participatievakken volgen, die ik zelf kan inplannen. De opleiding duurt gemiddeld 2 jaar. Vorig jaar september ben ik gestart en hoop volgend jaar mei klaar te zijn.

De cursusdag gaat vandaag over bedrijfsopvolging. Ter voorbereiding heb ik de afgelopen weken voorbereidingsopdrachten gemaakt en literatuur bestudeerd.

Dinsdag

Normaal is dinsdag mijn thuiswerkdag, maar vanwege mijn cursusdag ga ik vandaag naar kantoor. In een half uur ben ik op kantoor in Alkmaar. Mijn werkdagen bestaan uit heel diverse werkzaamheden, die soms maar 15-20 minuten in beslag nemen. Zo begin ik vandaag, na het doornemen van mijn mailbox, met het aanvragen van een omzetbelastingnummer voor een nieuwe klant.

Daarna ga ik aan de slag met een klant die een betalingsregeling heeft gekregen in verband met de coronacrisis. De klant heeft niet betaald, dus dan vervalt de verkregen betalingsregeling. Ik neem contact op met de belastingdienst om te vragen wat de achterstand is en wat de details zijn van de betalingsregeling. Ik overleg hierna met mijn collega, Abo, over wat we naar de klant gaan communiceren. Als de klant snel de achterstand betaalt, dan schrijf ik een brief naar de belastingdienst met het verzoek de betalingsregeling weer te verlenen aan de klant.

In de middag rond ik nog enkele IB- en VPB-aangiftes af.

Om kwart over vijf rijd ik naar huis, zodat ik ruim op tijd thuis ben voordat mijn kickbokstraining start.

Woensdag

Een spoedje. Ik krijg een verzoek van mijn collega van de accountants of ik met spoed drie IB-aangiftes wil gaan opstellen in verband met een financieringsaanvraag van een klant. Eén van de aangiftes is nogal ingewikkeld omdat het betrekking heeft op een VOF en er buitenvennootschappelijk vermogen aanwezig is. Ik stel de aangiftes op en mail deze met mijn vragen en opmerkingen naar Henk Jan, onze manager, zodat we later op de dag deze drie aangiftes kunnen bespreken.

Tussen nog wat andere werkzaamheden door overleg ik met mijn collega Renee over de pre-Malaga borrel die wij begin juni organiseren. Eind juni gaan we met al onze collega’s voor een lang weekend naar Malaga en om iedereen in de stemming te brengen organiseren we een borrel met Spaanse hapjes en drankjes.

Woensdagavond fitness ik met een goede vriendin. Ik maak het niet laat; want ik moet nog aan de slag. Morgen hebben wij vaktechnisch overleg met onze afdeling in Alkmaar en daarvoor moet ik nog wat voorbereiden.

Donderdag

’s Ochtends hebben we ons vaktechnisch overleg (VTO) met mijn collega belastingadviseurs van kantoor Alkmaar en Heerhugowaard. Vier keer per jaar hebben we tevens een ‘groot’ VTO met alle belastingadviseurs van De Hooge Waerder waar ook soms een externe spreker een actueel fiscaal onderwerp behandelt. Vandaag dus een ‘klein’ VTO. We bespreken de recente jurisprudentie en iedereen krijgt kort het woord over het onderwerp, dat we moesten voorbereiden.

Na ons vaktechnisch overleg, welke wij om de week hebben afwisselend met het teamoverleg, werk ik aan een uitzoekopdracht die al wat langer loopt. Een klant die in het buitenland woont wil een deel van zijn roerende zaken verkopen. Ik analyseer hiervoor de belastingverdragen tussen Nederland en het land waar onze klant woont en de jurisprudentie om te onderzoeken op welke wijze de verkopen worden belast en overleg mijn bevindingen met mijn collega’s.

Na mijn werk ga ik niet meteen naar huis. Iedere donderdagavond doe ik samen met collega’s een bootcamp op de parkeerplaats van ons kantoor.

Vrijdag

Ik start met het schrijven van een bezwaar tegen een naheffingsaanslag, bel hiervoor even met de belastingdienst en ga hierna verder met het voorbereiden van een fiscale herstructurering. Mijn collega van de samenstelpraktijk heeft de jaarrekening op gesteld. Ik kan nu de balansen voor de inbreng opmaken en de beschrijving voor de notaris. Ik overleg nog even met Henk-Jan, voordat ik alle benodigde documenten naar de notaris stuur zodat de benodigde aktes kunnen worden opgemaakt

Om 17 uur start de vrijdagmiddagborrel. Er zijn vandaag twintig collega’s aanwezig en omdat het de eerste vrijdag van de maand is zijn er bitterballen besteld. Een erg leuke afsluiting van de week en start van het weekend.

DEEL DIT BERICHT