De werkweek van Arno Blansjaar, controleleider

Maandag

Op maandagochtend neem ik natuurlijk altijd met mijn collega’s even het weekend door. Als vice-voorzitter van voetbalvereniging DEM stond ik op zondagmiddag tussen ons fanatieke supporters bij de thuiswedstrijd van ons vlaggenschip. Zaterdagmiddag heb ik nog met vrienden padelcompetitie gespeeld en ’s avonds lekker met mijn vriendin uiteten geweest.

Na een kwartier rijden kom ik aan bij de klant, een groot zuivelproductie bedrijf in de buurt van ons kantoor te Alkmaar. Als controleleider start ik vandaag de audit samen met het team Yerri (medior) en Lucas (junior). We beginnen met het bespreken van het plan van aanpak en de werkverdeling van deze week. Daarna bespreek ik met de controller van onze klant de laatste ontwikkelingen en de aanlevering van het dossier. De rest van de dag gaan we met de controle aan de slag en stuur ik het team aan bij vragen en ondersteun ik bij het uitvoeren van complexe posten. Aan het eind van de dag check ik de voortgang en bespreken we kort de status en bevindingen.

Als voorbereiding op de marathon loop ik ’s avonds nog een uurtje hard. Daarna heb ik weer genoeg energie en ga ik nog aan de studie tot ongeveer 23:00 uur.

Dinsdag

Ook vandaag rijd ik zonder file naar het productiebedrijf. Lucas deelt met mij de bevindingen uit een steekproef op de voorraad en vraagt wat de verdere aanpak is. Ik constateer dat er meer controle-informatie nodig is en geef hem het vertrouwen dat hij zelf de documenten op kan vragen bij de controller. Tijdens de lunch lopen we altijd even een rondje. Op de achtergrond ben ik ook nog bezig met het afronden van de controle van een grote autodealer en leasemaatschappij. De CFO belt mij en we maken een afspraak voor een meeting.
Nadat we ’s middags goed zijn opgeschoten met de controle eet ik begin van de avond snel thuis een pasta voordat ik naar de bestuursvergadering van DEM ga.

Woensdag

Vanochtend ben ik vroeg op kantoor om de audit van de autodealer af te ronden en te rapporteren. Na afronding van de review bespreek ik de uitkomsten met de assistent accountants in het team. Daarna stel ik het accountantsverslag op met onze bevindingen uit de controle en daar word ik altijd enthousiast van. Het brengt je om tafel met de directie of aandeelhouders van de opdrachtgever. Dit is het eindresultaat van ons werk en daar werk je de gehele opdracht naartoe.

Met de lunch lopen we, zoals eigenlijk iedere dag, buiten een rondje langs de supermarkt of door het sfeervolle Alkmaar.

Aan het eind van de middag bespreek ik het accountantsverslag met de tekenend accountant en maak ik het verslag definitief en maak ik de controleverklaring op.

Woensdagavond is al jaren mijn zaalvoetbalavond. Zo ook vanavond en het is altijd lekker om de avond winnend af te sluiten.

Donderdag

Vandaag om 10:00 uur staat de slotbespreking met de directie en aandeelhouders gepland. Samen met de tekenend accountant deel ik de bevindingen uit de controle vanuit het accountantsverslag. We hadden een stevige maar goede discussie over het verwerken van de correcties in de jaarrekening en over de leemtes in de interne beheersing. Wij houden vast aan onze bevindingen en weten de directie te overtuigen. Als laatste bespreken we nog de realisatie op het budget en het proces van de opdracht. De klant is gelukkig weer zeer tevreden en verlengt onze opdracht. We rijden met een goed gevoel weer terug naar kantoor.

Aangekomen op kantoor bespreek ik het resultaat met het team en geef complimenten en bedank het team voor de inzet. ’s Middags review ik nog activiteiten van Lucas en Yerri bij onze nieuwe klant.

De werkweek zit er donderdagavond voor mij op en pak ik met enkele collega’s een biertje in een café in het centrum van Alkmaar.

Vrijdag

Mijn studiedag. Ik zit in de laatste fase van mijn post master en hoop snel de praktijkopleiding af te ronden. Als het allemaal goed gaat dan kan ik dit binnen afzienbare tijd afronden en kan ik ingeschreven worden als RA. Daar zie ik nu al naar uit.

Arno Blansjaar
Senior Accountant/ Controleleider

Benieuwd naar een dag uit de week van ... ?

Arno Blansjaar

DEEL DIT BERICHT