De werkweek van Jory van der Gracht, assistent- accountant

Maandag

Mijn collega’s weten dat ik vaak op zaterdagochtend zwemtraining doe, dus dat hoef ik ze op maandagochtend niet meer te vertellen. Na een weekend met vrienden en familie begin ik weer aan de werkweek.

Ik wilde starten met het samenstellen van de jaarrekening van één van mijn klanten, maar met het checken van de administratie kwam ik erachter dat een deel van de administratie nog niet volledig was. Ik neem meteen contact op met mijn klant om te bespreken dat we pas verder kunnen als de administratie wordt aangepast.

Mijn werk bestaat voornamelijk uit het samenstellen van jaarrekeningen van hele diverse klanten zoals een aannemer, een machinefabriek en een kaashandel. De check van de administratie doe ik nog maar weinig zelf en wordt door één van mijn collega’s gedaan. Zij controleren dan onder andere de debiteuren- en crediteurenlijst en of het banksaldo aansluit.

Bij het samenstellen richt ik mij specifiek op de mogelijke risico’s in de jaarrekening. Over die risico’s heb ik overleg met de accountant, zodat we die later bij het bespreken van de jaarrekening aan de klant kunnen voorleggen.

Net na 17 uur stap ik op de fiets naar huis. Ik vind het heel prettig om zo dicht bij mijn werk te wonen. Dan kan ik de zwemtraining van 18 uur gewoon meedoen.

Dinsdag

Vanochtend beginnen wij op kantoor met het Balansmakersoverleg. Eens per kwartaal hebben we dit overleg met alle assistent accountants en accountants van de samenstelpraktijk. We bespreken de laatste ontwikkelingen op de afdeling, nemen de planning door en Wilfred, één van onze partners vertelt wat er binnen De Hooge Waerder allemaal speelt. Altijd goed om dit met elkaar te bespreken. Tijdens dit overleg vertelt Timo, mijn broer en fiscalist, de laatste wijzigingen in de belastingwetgeving en wat de fiscalisten recent is opgevallen bij het opstellen of reviewen van de aangiftes inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting.

’s Middags overleg ik met Timo over de fiscale jaarrekening van een gezamenlijke klant. Het ging hierbij om de cijfermatige verwerking van een dividend uitkering in natura van een commanditaire vennootschap. Dit kom je niet vaak tegen, dus ik was blij dat mijn broer dit allemaal kon uitleggen.

Voordat ik naar huis ga, werk ik nog verder aan het samenstellen van de jaarrekening waaraan ik vorige week was begonnen.

Dinsdagavond is mijn zwemavond.

Woensdag

Ik begin met het reviewen van een jaarrekening die door een junior collega is samengesteld. Ik heb jarenlang zelf deze klant gedaan, dus ik weet de bijzonderheden en de posten waarop we extra moeten letten. Bij het reviewen kijk ik of de dossiervorming compleet is en doe een korte check op de cijfers om te kijken of er nog correcties of aanvullende informatie nodig zijn.

Voordat ik aan de review begin heb ik al een mail van mijn collega ontvangen met aandachtspunten voor de review en punten die zij als lastig heeft ervaren. Na de review bespreek ik deze punten en de punten die ik ben tegengekomen met mijn collega, zodat zij daar ook weer van leert.

Ook woensdagavond ga ik naar het zwembad.

Donderdag en vrijdag

Ik heb klanten waarvan ik de jaarrekening wat sneller kan samenstellen, maar deze donderdag en vrijdag ga ik aan de slag met het samenstellen van de jaarrekening van één van onze controle klanten in de transportsector. Daar ben ik vaak wel een hele week of langer mee bezig.

Tussendoor heb ik nog een overleg met de accountant over een klant in de witgoedbranche om te bespreken hoe we om moeten gaan met een voorraad televisies die in een paar jaar geleden zijn aangekocht en nog voor de aanschafwaarde op de balans staan. We zullen de klant benaderen om hier een nadere toelichting op te krijgen.

 

Benieuwd naar een dag uit de week van ... ?

DEEL DIT BERICHT