De werkweek van Niek van der Eng, Director International

Maandag

Weer aan de slag na een lekker weekend met een concert van een Indie bandje op zaterdagavond in Paradiso en mooie pot voetbal op de zondagmiddag. Na vierenhalf jaar bij een Big Four kantoor in de audit te hebben gewerkt ben ik vorige maand bij De Hooge Waerder begonnen om onze internationale praktijk verder uit te breiden.

Vanochtend heb ik gebeld met de groepsaccountant van een kantoor uit ons internationale netwerk over een internationaal opererend uitzendbureau. Hij werkt vanuit Londen en we hebben de controleaanpak voor de groep besproken. Zoals het er nu naar uitziet kunnen we hier binnenkort mee gaan beginnen. Ik zie er naar uit.

In de middag heb ik samen met mijn collega’s van het International team van ons kantoor overleg over hoe we nieuwe collega’s aan ons kunnen binden. We hebben hoge groei ambities en zoeken dus actief accountants voor de internationale samenstel- en controle praktijk en fiscalisten die het leuk vinden om samen met ons te bouwen aan de internationale praktijk.

’s Avonds ga ik hardlopen door Amsterdam-Noord waar ik woon.

Dinsdag

Vandaag werk ik met mijn collega’s aan de controle van de jaarrekening van een handelaar in gerecycled materiaal. We hebben een pre-audit meeting met partner Menno, Yerri, Ralph, Lucas, Furkan en onze stagiaire Saumieya. We bespreken de risicoanalyse en onze controle-aanpak.

Daarna spreek ik de directeur en controller om de laatste ontwikkelingen van het bedrijf door te nemen. Ik krijg altijd veel energie van dit soort gesprekken waarin de directeur enthousiast uitlegt wat er de afgelopen periode allemaal in het bedrijf is gebeurd en welke ambities zij hebben voor de komende jaren.

De rest van de dag ben ik bezig met de controle van de jaarrekening. We discussiëren regelmatig met het hele team over de zaken die we in de controle tegenkomen. We bespreken onder andere de controle aanpak van de opbrengsten uit Azië. Altijd leuk om dit met elkaar te doen. Hier leren we allemaal van.

Dinsdagavond is mijn voetbalavond. Na de training praat ik nog even bij met mijn teamgenoten.

Woensdag

Het is mooi weer dus ik ga op de fiets naar ons kantoor in Amsterdam-Noord met een fantastisch uitzicht over het IJ.

Samen met mijn directe collega Michael hebben we vanochtend sollicitatiegesprekken met mogelijk nieuwe collega’s. We hebben nieuwe collega’s echt veel te bieden. Wie wil er nou niet werken voor een bedrijf met ambitieuze groeidoelstellingen.

Vanmiddag heb ik contact met een kantoor in Zuid-Afrika wat ons kan helpen bij de outsourcing van repetitieve werkzaamheden. Hiermee kunnen we onze controle efficiënter inrichten.

Na het avondeten ga ik nog even aan de zelfstudie. Ik lees de meest recente publicaties door over ontwikkelingen op IFRS gebied. Zo blijf ik weer bij.

Donderdag

Ik vertrek vanmiddag naar Praag met mijn collega’s Michael en Bart naar de internationale conferentie van het Morison Global netwerk, waarbij wij als kantoor zijn aangesloten. Het worden intensieve dagen met veel handen schudden om zoveel mogelijk contacten op te doen. Een internationaal netwerk is belangrijk voor het verkrijgen van nieuwe opdrachten en het uitwisselen van kennis.

We beginnen in Praag met een diner in een prachtig klooster.

Vrijdag

Na een goed ontbijt in ons hotel vertrekken we naar de conferentie. Ik volg twee seminars vandaag. In het eerste seminar spreekt een futuroloog over wat de gevolgen van AI kunnen zijn voor het accountantsvak. In kleine groepen bespreken we ideeën hoe we met AI kunnen omgaan en hoe we de mogelijke bedreigingen ook als kansen kunnen zien. Mijn mede groepsgenoten komen uit Azië, Europa en Noord- en Zuid-Amerika. Interessant te horen hoe zij het allemaal zien.

Na de lunch volg ik een tweede seminar over Generatie Z, onze jongste collega’s. Goed om te horen hoe we hen uitdagingen kunnen blijven bieden, zodat wij hen langer aan onze organisatie kunnen binden. Ik ben zelf 29 jaar, dus voel me wel wat verwant met deze generatie.

Na het diner verken ik met Michael, Bart en andere collega’s uit het netwerk nog even de mooie stad Praag.

Zaterdag

Voordat we aan het eind van de dag weer naar Amsterdam vertrekken volg ik nog enkele paneldiscussies over de laatste IFRS ontwikkelingen. Altijd nuttig.

Tegen 17 uur vertrekt onze vlucht naar huis.

DEEL DIT BERICHT