De werkweek van Yerri Alsema, assistent accountant

Maandag

Binnen twintig minuten ben ik vanaf mijn huis in Heemskerk op kantoor in Alkmaar. Gelukkig heb ik geen last van files. Met een kop koffie in de hand bespreek ik het weekend met mijn collega’s. Mijn weekend staat veelal in het teken van voetbal. Ik coach het tweede dameselftal van ADO’20 en gisterochtend hadden we eindelijk onze eerste overwinning van het seizoen binnen. Zaterdag ben ik nog naar de PAN, de kunst- en antiekbeurs in de RAI, geweest. Als ik niet met mijn studie accountancy bezig ben, verdiep ik mij graag in kunstgeschiedenis en dan is de PAN een mooie plek om kunst te bekijken.

Deze week staat in het teken van twee interim-controles. Vandaag en morgen ga ik met mijn collega Furkan naar onze klant, een notariskantoor in Heerhugowaard en komende woensdag en donderdag ben ik met mijn collega Dan op bezoek bij een culturele instelling in Alkmaar.

Ter voorbereiding van beide interim-controles heb ik vorige week met de tekenend accountant Sammy voor de culturele instelling en met Maurice voor het notariskantoor de aanpak van de interim-controles besproken. Sammy heeft met een voorbeeld van vorig jaar uitgelegd hoe een verandering in het inkoopproces bij de klant gevolgen heeft op de risicoanalyse. Maurice stelde voor om bij het notariskantoor een extra steekproef uit te voeren.

Met Sammy begin ik vanochtend met de kick-off meeting bij het notariskantoor. Als basis voor de interim-controle hebben we alle benodigde documenten gelukkig op tijd ontvangen en bespreken we wat de ontwikkelingen bij de klant zijn geweest in het afgelopen jaar. De omzet- en kostenontwikkeling en de personeelswijzigingen komen dan onder andere aan bod in dit overleg. Daarna bespreken we op welke wijze deze veranderingen invloed hebben op de risicoanalyse en hoe we dit gaan verwerken in het dossier.

Met Furkan bespreek ik de aanpak voor het toetsen van de procedures bij het inkoop- en verkoopproces en de salarisadministratie. Furkan kan hier de rest van de dag mee aan de slag.

Om 17.15 uur luister ik op weg naar huis naar o.a. Luke Combs en Morgan Wallen, mijn favoriete country-artiesten.

Dinsdag

Heerhugowaard is ook goed te bereiken vanuit Heemskerk, dus ik ben op tijd bij onze klant om de werkzaamheden van gisteren samen met Furkan op te pakken. Furkan gaat verder met het toetsen van de procedures en bespreekt dan na wat de opzet en bestaan van de procedure is en of de interne beheersing bestaat en werkt.

Ik ondersteun Furkan gedurende de dag en aan het eind van de dag review ik zijn werkzaamheden.

’s Avonds sta ik op het trainingsveld met de dames van ADO’20.

Woensdag

De start van de interim-controle bij onze klant, een culturele instelling in Alkmaar. Deze interim-controle doe ik met mijn collega Dan die, na zijn stage periode bij ons, dit jaar in dienst is gekomen van De Hooge Waerder. Sammy is er deze eerste dag ook de hele dag bij en we starten met de kick-off meeting.

Na mijn uitleg start Dan met het toetsen van de procedure van de ticketverkoop en ik richt mij op de opzet, het bestaan en de werking van het IT-proces. Ik toets o.a. of de logische toegangsbeveiliging tot de belangrijkste softwareapplicaties bestaat en werkt en of de rechten en rollen binnen deze applicaties adequaat zijn ingeregeld.

Aan het eind van de dag bespreken we onze bevindingen met Sammy en gaan even na 17 uur naar huis.

Donderdag

Om half 9 zijn Dan en ik alweer bij onze klant om de overgebleven werkzaamheden van gisteren op te pakken zodat we de interim-controle vandaag af kunnen ronden. Fraude is een verplicht onderwerp tijdens de voorbereiding. We bespreken dit met de directeur en het hoofd van de financiële administratie.

Met de lunch lopen we een rondje door het centrum van Alkmaar en halen een broodje.

In de middag gaan we verder met het controleren van de procedures. Hierbij ondersteun ik Dan bij vragen over de betalingsprocedure, waarbij hij toetst of de autorisatie van de inkoopfacturen en de betaalbatches gedurende het hele jaar adequaat heeft gewerkt. Bij vragen kunnen wij altijd terecht bij ons contactpersoon bij de culturele instelling, zodat we snel de bevindingen kunnen verwerken in het dossier.

Aan het eind van de dag review ik de werkzaamheden van Dan en bespreken we samen wat goed is gegaan en wat beter had gekund. Daarna bespreken we alle resultaten met het hoofd van de administratie en stem ik de planning van de inventarisatie en de balanscontrole af. Deze interim-controle hebben we weer afgerond. Volgende week beginnen er nog twee interim-controles.

Ook vanavond sta ik op het voetbalveld en train ik mijn team. Daarna sluiten we samen de avond af met een biertje in de kantine.

Vrijdag

Mijn studiedag. Van 9-17 uur heb ik colleges aan de Universiteit van Amsterdam. Gelukkig loopt mijn studie soepel en kan ik over een half jaar starten met mijn praktijkstage van 3 jaar.

’s Avonds ga ik met vrienden een biertje drinken in Heemskerk.

Benieuwd naar een dag uit de week van ... ?

Yerri Alsema

DEEL DIT BERICHT