“Er komt steeds meer ruimte om over de business te adviseren”

De werkzaamheden van de accountant zijn de afgelopen jaren flink veranderd. Mathijs van Hooff, Senior Accountant en Relatiebeheerder, werkt al enige tijd bij De Hooge Waerder. Hij heeft binnen de organisatie veel van deze veranderingen zien gebeuren. Ook blikt hij vooruit op de toekomst van de samenstelpraktijk.

Sparringpartner voor de klant
Het accountancy vak wordt vaak nog gezien als een conservatief vakgebied. Met alle veranderingen is juist het tegendeel waar. “Veel mensen denken, dat wij als accountants de hele dag op kantoor zitten en jaarrekeningen aan het samenstellen zijn. Dit is juist niet het geval. In de afgelopen jaren is de informatie en veel processen meer met elkaar gekoppeld, geautomatiseerd en de output realtime beschikbaar. Dit was voor ons ook reden om juist in te zetten op een sterke ICT-afdeling die hierbij ondersteuning richting de klant kan geven.

Realtime output zorgt ervoor dat wij direct kunnen adviseren en meedenken over bredere vraagstukken in de bedrijfsvoering. Zo denken we onder andere mee over de financiering van de onderneming, hoe de omzet verhoogd kan worden, de kostprijsanalyses, de (liquiditeit)prognoses, welke investeringsmogelijkheden er zijn, de terugverdienperiode hiervan en wanneer het beste moment voor investeren is. Doordat veel handmatige handelingen niet meer hoeven worden uitgevoerd, is er steeds meer ruimte om over de business te adviseren.”

Andere competenties
Het beroep accountant wordt dus een steeds breder begrip. Dit zorgt ook voor een verandering in de competenties waaraan een accountant moet voldoen. “Een goede sparringpartner zijn vraagt wel echt andere kwaliteiten van mensen. Je moet het gesprek aan durven gaan en je kennis kunnen overbrengen. Intern hebben wij daarom Frits Bergsma, een coach, waarmee je klantgesprekken verder kunt ontwikkelen. Zo leer je hoe je klanten op een andere manier kunt benaderen, waar je op kunt inhaken en hoe je meer voor de ondernemer kunt betekenen. Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers meegroeien in deze ontwikkelingen en bieden hun daarom ook de tools hiervoor.”

Ook de nieuwe generatie collega’s wordt steeds breder opgeleid. “We merken dat de hbo-studies algemener worden ingericht. Waar vroeger de opleidingen erg gescheiden waren, krijg je nu kennis mee van verschillende facetten in het vak. Zelf heb ik bedrijfseconomie gestudeerd en merk ik dat ik daardoor ook vanuit een ander standpunt kijk naar processen en bedrijven. We merken dat mensen die vooruit willen kijken en mee willen sparren over processen, hier op de goede plek zitten.”

Big Data is de toekomst
Een ontwikkeling die veel van invloed gaat zijn in de toekomst is Big Data. “Onze klanten hebben en krijgen enorm veel verschillende data tot hun beschikking, maar dit kunnen zij nog niet correct omzetten naar sturingsinformatie. Door middel van Big Data kunnen al deze gegevens worden gecombineerd en zal je als accountant veel breder en vooral ook doelgerichter advies kunnen geven. Het advies wordt veel meer op detailniveau doordat je de informatie gerichter kan aansturen.”

Wat men bij De Hooge Waerder wel beseft, is dat een ontwikkeling als werken met Big Data tijd nodig heeft. “Wij volgen veranderingen binnen het vak op de voet. Het implementeren van een nieuwe manier van werken kost nou eenmaal veel tijd. Op het moment dat het zover is, moeten wij er klaar voor zijn om het bij onze klanten toe te kunnen passen. Het leuke is dat er steeds meer collega’s zijn die het interessant vinden om IT te combineren met administratie en bedrijfsvoering. Dat is ook niet iets wat in een traditionele accountancy rol past. Wij zien dit juist anders en geven ze graag de ruimte om zich hierin te ontwikkelen. Zo kunnen zij nu al met onze klanten meedenken over het inrichten van hun (financiële) bedrijfsprocessen, om klaar te zijn voor de toekomst.”

 

DEEL DIT BERICHT