Waar het om gaat, is dat je de klant kunt adviseren en helpen. En om het toepassen van de fiscale regels in de praktijk. Dát is wat Gerhard Kraij, Belastingadviseur en Director bij De Hooge Waerder, zo leuk vindt. Het vakgebied is continu in beweging, jurisprudentie wijzigt en daardoor moet je telkens op de hoogte blijven. Ook als het gaat om internationale vraagstukken.
Een brede fiscale praktijk
De fiscale praktijk bij De Hooge Waerder is zeer divers. Van kleine ondernemers tot aan bedrijven met een paar honderd mensen in dienst. De kantoren Haarlem en Beverwijk werken op fiscaal gebied nauw samen, evenals Alkmaar en Heerhugowaard. Waarom Gerhard destijds zelf voor De Hooge Waerder koos is duidelijk: “Het MKB leek me interessant, je staat dichterbij de klant. Je hoeft je niet direct te specialiseren en krijgt van alle belastingsoorten wat mee. Bij het MKB ben je gericht op de DGA en zijn bedrijf en dat zijn allerlei verschillende belastingzaken.”
Als Junior belastingadviseur leer je in de algemene fiscale praktijk veel verschillende zaken. Bijvoorbeeld aangiften opstellen, brieven schrijven naar de fiscus, adviezen voorbereiden. Daar komt het contact met de interne klant (de accountant) bij en later ook met de ondernemer zelf. De 15 fiscalisten bij De Hooge Waerder hebben ieder hun eigen expertise gebieden. “Je werkt als generalist in deze praktijk met accenten op een bepaald vakgebied. Voor mij is dat internationaal belastingadvies maar ook vastgoed. Andere collega’s richten zich bijvoorbeeld meer op estate planning, btw of financiële planning.”
Internationale samenwerking
Vooral het internationale aspect maakt het werk voor Gerhard leuk. “In 2012 zijn we lid geworden van het internationale netwerk Morison KSi. Het is prettig dat je kunt schakelen met gelijkwaardige kantoren die allemaal hun expertise hebben. Vragen die we krijgen van ondernemers gaan bijvoorbeeld over het openen van een vestiging in het buitenland. Of een kleinere vraag, over lokaal btw-aangifte doen.” Gerhard ziet ook het omgekeerde, dat bedrijven zich in Nederland komen vestigen. “Dan helpen we met het oprichten van een vennootschap, het sluiten van overeenkomsten en met regelingen voor expats.”
Omdat er steeds meer internationale vraagstukken kwamen, is Gerhard een tweejarige opleiding gaan volgen in Internationaal & EU Belastingrecht. Daarnaast doet hij kennis op binnen het netwerk van Morison KSi. “Wat ik zelf heel leuk vind, is dat we meerdere keren per jaar een internationale conferentie hebben. Dat zijn natuurlijk mooie reizen met bestemmingen als San Francisco of Dubai. Maar het heeft vooral als doel om de mensen van de andere kantoren te leren kennen zodat je gemakkelijk contact kunt leggen als een klantvraag zich voordoet. Dit jaar hebben we voor het eerst de online variant gehad in verband met de Corona maatregelen.”
Team effort
In de toekomst wil Gerhard de fiscale afdeling verder laten groeien. Bijvoorbeeld door nieuwe adviesdiensten te ontwikkelen. “Per 1 januari is Brexit een feit. Daar kunnen we bedrijven in adviseren, mede vanuit het netwerk, waar ook Britse kantoren bij aan zijn gesloten.”
En waar is Gerhard trots op? “Dat we nu een aantal hele leuke buitenlandse klanten hebben die we bedienen. Een jaar of zeven geleden hadden we die niet. Dat is ook de verdienste van andere collega’s bij De Hooge Waerder, niet alleen fiscaal, maar ook de collega’s binnen de accountancy, corporate finance of juristen. Het is écht een team effort. Je hebt alle disciplines binnen het kantoor nodig om de klant goed te bedienen.”
Die teamgedachte leeft heel sterk binnen De Hooge Waerder en de fiscale afdeling. Gerhard: “Er is altijd bereidwilligheid om elkaar te helpen en om vragen te stellen. Ellebogenwerk zul je hier niet tegenkomen.”
Gerhard Kraij is Belastingadviseur en Director en inmiddels al 10 jaar werkzaam bij De Hooge Waerder.