“Het werk gaat makkelijker, als je goed in je vel zit”

Net als vele anderen werkt Lieke Bakker, AA Accountant en Relatiebeheerder bij De Hooge Waerder, nu deels vanuit huis. Samen met haar collega’s wisselt zij het werk op kantoor en thuis af maar dat is niet altijd even makkelijk. Zeker niet als je een samengesteld gezin met drie kinderen hebt én een man die als supermarktmanager een vitaal beroep uitoefent.

Flexibel werken
Door de corona crisis werden veel bedrijven gedwongen een groot deel van hun medewerkers thuis te laten werken. Ook bij De Hooge Waerder is dit het geval. Lieke werkt op de vestiging in Heerhugowaard, waar normaal gesproken zo’n 20 mensen aanwezig zijn. “Van het begin af aan is er bij ons een minimale bezetting op kantoor. Wij hebben meerdere kamers in het gebouw en er mag één persoon op een kamer zitten. Er wordt wekelijks een schema gemaakt waardoor er maximaal 10 personen tegelijk op kantoor zijn. Uiteraard is minder ook goed. Gelukkig kun je je voorkeur aangeven of onderling ruilen.”

“De eerste twee weken ging onze jongste dochter (net 1 jaar) nog naar de opa’s en oma’s. Later maakten we van dichtbij mee dat mensen ziek werden. Toen hebben we besloten om onze dochter niet meer naar de opa’s en oma’s te brengen en het zelf op te lossen.” Dat was een behoorlijke uitdaging voor Lieke en haar partner. “Soms werkte ik tot 12 uur ’s middags op kantoor en reed ik naar huis. Mijn man werkte dan een koopavond. Ik kon bij wijze van spreken de motor laten draaien en dan stapte hij in om naar zijn werk te gaan.”

Een druk voorjaar
Lieke vindt het met de drukte van deze periode, toch fijn om even naar kantoor te kunnen.
“In het voorjaar is het voor een accountant natuurlijk heel druk. Klanten willen het liefst gisteren hun jaarrekening hebben. Klanten proactief adviseren is altijd belangrijk in de accountancy maar in corona tijd des te meer. Ik heb veel contact met klanten om te praten over hun (financiële) situatie en de regelingen vanuit de overheid. In het begin was ik vaak hele dagdelen aan de telefoon. Extra werk, maar erg belangrijk en vooral dankbaar werk. Klanten vinden het fijn dat je meeleeft en hen probeert te helpen. Juist in de slechte tijden moet je de ondernemer bijstaan. Doordat de uitvoering van de regelingen in de eerste weken steeds wijzigde, was het toch lekker om even op kantoor te zijn zodat ik kon overleggen met collega’s.”

De corona crisis heeft een grote invloed op de jaarrekeningen die zij maken. “Als ik kijk naar vorig jaar waren we op dit moment qua planning wel verder met de jaarrekeningen. Als wij deze maken, gaan wij ervan uit dat het bedrijf het aankomende jaar blijft bestaan. Veel van onze klanten, zoals horecazaken of kappers, moesten hun deuren sluiten of zijn gebonden aan dit seizoen. Daardoor is het veel lastiger om voorspellingen te doen. Andere bedrijven hoefden niet te sluiten, maar hebben wél last van de gevolgen van het corona virus. We merkten ook dat sommige klanten versneld hun cijfers wilden hebben omdat ze krediet moesten aanvragen bij de bank. En dat er bedrijven zijn die juist liever de jaarrekening persoonlijk bespreken als dat weer mag. Gelukkig hebben we voor veel klanten de cijfers al in concept klaarliggen, dus het meeste werk is gedaan.”

We doen allemaal ons best
Toch blijft het lastig om je werk volledig te blijven doen. Gelukkig is hier bij De Hooge Waerder veel begrip voor. “Al vrij snel werd gezegd dat iedereen zijn best doet om zijn of haar uren te maken, maar dat dat lastiger is voor mensen die met kinderen thuis zitten. Het moet niet ten koste gaan van je thuissituatie. Zo mag je het verschil in uren wegboeken wanneer het niet lukt. Ik ben blij dat De Hooge Waerder zich daarin coulant opstelt, want ik had het ook begrepen als ik voor de helft van de urenverschillen mijn vakantiedagen moest inleveren.”

Lieke werkt vier dagen per week waarvan ze in deze tijd minimaal drie dagen probeert te werken. “Mijn collega’s doen het uitvoerende werk. Ik doe de review op de cijfers en heb veel klantcontact. Alles wat ik niet doe, blijft dan toch liggen.” Gelukkig zijn collega’s onderling ook begripvol. “Het voelde soms wel een beetje gek dat ik op woensdagmiddag met mijn dochter in de tuin zat. Maar ik heb van niemand scheve gezichten gezien.”

Zonder balans ben je nergens
Er zijn veel bedrijven die in deze tijd niet de mogelijkheid kunnen bieden om op kantoor te werken. Sommige werknemers zitten daardoor al weken thuis en dat is niet altijd even leuk. “Ik kan me voorstellen dat als je zó lang thuis werkt, je er kribbig van wordt. Het is belangrijk dat je niet je thuissituatie vergeet. Doe je best om je uren te maken, maar ga niet ’s avonds tot laat inloggen om uren in te halen, waardoor je de balans tussen je werk en privé verliest. Als je goed in je vel zit, gaat het werk ook makkelijker”, aldus Lieke.

Binnen De Hooge Waerder is er altijd al veel aandacht geweest voor persoonlijke relaties binnen én buiten het werk. “Over het algemeen is de sfeer gewoon heel goed en wordt er ook veel aandacht besteed om dit zo te houden. We kennen elkaars privésituatie, de namen van de partners en kinderen, en zijn oprecht geïnteresseerd in elkaar. Dat zorgt ervoor dat iedereen met plezier naar zijn werk gaat en zijn eigen verantwoordelijkheid draagt. Je merkt dat het hier niet van belang is dat je zoveel mogelijk uren maakt, maar dat je privé situatie ook goed is en dat is altijd al zo geweest. Dat hoor je veel werkgevers zeggen, maar hier is het ook echt zo.”

Lieke Bakker is al 13 jaar werkzaam als AA Accountant en Relatiebeheerder voor mkb-ondernemers bij De Hooge Waerder.

 

DEEL DIT BERICHT