“Ik geloof echt in continuous auditing en blockchain”

Kerensa Martinus werkt bij De Hooge Waerder als Tekenend Accountant / Senior Manager van de Audit afdeling. In haar rol houdt zij zich ook bezig met strategie en kwaliteit. Hoe denkt zij over de toekomst van de auditpraktijk? En hoe werkt zij hier naartoe samen met haar team?

Van digitaal billboard naar Tekenend Accountant
Net als vele anderen in de regio Alkmaar, reed Kerensa voorheen naar haar werk langs het kantoor van De Hooge Waerder. Ze vertelt: “Dat mooie gebouw op het kruispunt met Heiloo lag op mijn route. Aan de buitenkant hing een digitaal billboard met een vacature die aansloot bij mijn loopbaanontwikkeling op dat moment. Ik was toen net afgestudeerd RA en wilde wel naar een groter kantoor maar niet naar een Big Four. Dit leek te passen en ik ben gaan solliciteren.” Kerensa werkt nu 3,5 jaar bij De Hooge Waerder in de auditpraktijk. Gestart als Controleleider en inmiddels in de functie van Tekenend Accountant en Senior Manager.

Het auditteam bestaat uit 15 collega’s, waarvan 4 registeraccountants en de rest nog studerend daarvoor. Kerensa: “Het zijn allemaal hele goede, slimme mensen. Voor iedereen is er ruimte om je eigen verantwoordelijkheid te hebben en taken uit te voeren die passen bij je kennis en ervaring op dat moment. Er is ruimte voor eigen inbreng en discussie, dat zorgt ervoor dat we van elkaar blijven leren.”

Als Senior Manager kijkt Kerensa waar ieders voorkeuren liggen. In de basis doet iedereen auditwerk. Maar daarnaast zijn er ook andere taken te verdelen. Daarover zegt Kerensa: ”In ons team hebben we veel verschillende karaktertypes. Iedereen heeft zijn eigen krachten. De één vindt het leuk om stagiairs te begeleiden en mee te gaan naar open dagen van hogescholen. Een ander vindt het leuker om een team uitje te regelen. Samen met een aantal collega’s houd ik mij onder andere bezig met strategie en kwaliteit. Waar gaan we de komende jaren heen met de afdeling? De vereisten ten aanzien van de kwaliteit worden hoger en er zijn veranderingen op IT-gebied.
Ook acquisitie vind ik erg leuk om te doen. Het leren kennen van nieuwe ondernemingen. Samen met het bestuur ontdekken waar het nog beter kan op financieel gebied en de interne beheersing. Onze controlewerkzaaheden helpen de klant om nog meer inzicht te krijgen in hun onderneming.”

Het team in coronatijd
Het team van Kerensa en haar collega’s verzorgt binnen De Hooge Waerder de audits bij de klanten. “Er zijn zoveel verschillende soorten klanten en vraagstukken. Wij richten ons voornamelijk op MKB-familiebedrijven waarvan 90 tot 95% lokale ondernemers uit de Kop van Noord-Holland”, aldus Kerensa.

“De corona crisis heeft afgelopen jaar serieuze impact gehad op het team en hoe we werken. Onze opdrachtteams bestaan meestal uit 2 tot 8 mensen, afhankelijk van de omvang van de klant. Die teams waren voorheen een aantal weken per jaar fysiek bij de klant op kantoor voor audits. Vanwege de corona maatregelen kon dat niet meer, ook niet bij ons op kantoor. We deden alles van uit huis, op jezelf. Voor de meer gevorderde collega’s was dat minder problematisch. Maar we hebben ook collega’s met minder ervaring en stagiair(e)s. Hoe ga je die begeleiden en zorgen dat ze het leuk blijven vinden?”

Ze hebben daarom veel gebruik gemaakt van Microsoft Teams en telefoon. Langzaamaan kon er weer op kantoor gewerkt worden of toch in kleinere teams bij de klant. Kerensa: “Tot begin dit jaar hadden we op maandagochtend een gezamenlijke weekstart. Nu niet meer, in deze periode werken we echt in klantteams, die vaak op maandag starten. Afhankelijk van de klant en collega’s die in dat team zitten, bepalen we hoe vaak een meeting dan is. We doen wat goed voelt en wat werkt.”

De toekomst van de controlepraktijk
De digitalisering binnen de audit heeft het afgelopen jaar ook geholpen. Vroeger zaten alle facturen en balansdocumenten in mappen in kasten. Je moest bij wijze van spreken een bestelbus meenemen als je naar een klant ging. Volgens Kerensa is die tijd voorbij: “Tegenwoordig heb je alleen nog maar een laptop nodig. Het hele proces van facturatie tot betaling is geautomatiseerd. We gaan steeds meer toe naar een IT driven audit waarbij je data analyseert en controleert of er geen rare dingen in het proces zitten.” De volgende stap waar zij aan denkt, is continuous auditing. “Dus niet meer één keer per jaar controleren als accountant maar periodiek aangehaakt blijven bij je klant. Zo kun je constant monitoren gedurende het jaar.”

Ook over blockchain is Kerensa uitgesproken. “Hier geloof ik ook echt in. Als transacties via blockchain gaan lopen, heb je heel veel controlezekerheid. Transacties kunnen dan niet worden gewist of geannuleerd, die staan vast. Als die ontwikkelingen doorgaan, heeft dat fundamentele impact op de audits die we nu doen. Wij volgen die ontwikkelingen op de voet. Je hebt het dan wel over een ontwikkeling voor de lange termijn, maar ik denk wel dat het eraan komt.”

Mooie plannen voor de toekomst liggen er dus. Hoe kijkt Kerensa terug op wat zij tot nu toe bij De Hooge Waerder bereikt heeft? “Toen ik in dienst kwam, werd de divisiemanager langdurig ziek. Zij was de spil van het team. Er kwamen nieuwe mensen, er gingen mensen weg. Het was voor ons echt zoeken naar een nieuwe modus. Mij is toen ook de kans geboden om tekenend accountant te worden, dat ging heel natuurlijk. Nu staan we er als team, we doen het goed en hebben een leuk klantenpakket. Daar ben ik wel echt trots op.”

 

 

DEEL DIT BERICHT