“Je krijgt kansen en je moet ze zelf aanpakken”

Lieke Bakker is sinds 1 januari 2021 partner bij De Hooge Waerder en werkzaam op de vestiging in Heerhugowaard. Sin Ying Lee werkt als Junior Assistent Accountant op de vestiging in Beverwijk. De manier waarop ze hun loopbaan bij De Hooge Waerder gestart zijn, is vergelijkbaar. Met Lieke en Sin bespreken we hun persoonlijke ontwikkeling en de kansen die ze gekregen én gepakt hebben.

Punt aan de horizon
Lieke: “Dit jaar werk ik 15 jaar bij De Hooge Waerder. Ik ben hier met mijn derdejaars hbo-stage begonnen en sindsdien niet meer weggegaan. Vanuit school gingen we op bezoek bij grotere kantoren maar ik kende een jongen uit mijn dorp die bij De Hooge Waerder werkte. Ik wilde niet bij één van de grote kantoren werken. Dus heb ik één brief geschreven en ben aangenomen.” Ook voor Sin is De Hooge Waerder haar eerste werkgever binnen de accountancy. “Net als Lieke ben ik hier via de derdejaars stage terecht gekomen. We hadden een stagemarkt op school waar De Hooge Waerder ook aanwezig was. Ik woon in Alkmaar en kende ze daarvan. Het sprak mij aan, een accountantskantoor bij mij in de omgeving.”

Zowel Lieke als Sin bleven na hun stage nog een aantal dagen in de week naast hun studie bij De Hooge Waerder werken. Met Lieke blikken we terug op de stappen die ze daarna heeft ondernomen. Lieke:” Soms heb je mensen die echt al een punt aan de horizon hebben. Dat had ik niet. Ik wilde niet per se accountant worden, of partner. Ik doe mijn werk goed en pak de kansen die mij geboden worden. Ik vind dat zelf normaal maar misschien is dat het eigenlijk niet. Destijds wist ik niet of ik in het bedrijfsleven of de accountancy wilde werken. Met mijn begeleider heb ik besproken dat de opleiding tot AA-accountant goed zou passen, daarmee kon ik veel kanten op. Tussendoor heb ik ook nog een fiscale opleiding gedaan. Die mogelijkheden zijn mij door De Hooge Waerder aangeboden en daar ben ik op in gegaan.”

Sin vertelt: “Ik deed eerst een andere hbo-opleiding die toch niet helemaal bij mij paste. Mijn moeder heeft een restaurant en daar deed ik het boekhoudwerk. Dat vond ik zo leuk dat ik me daarin ben gaan verdiepen. In het vooruitzicht heb ik nu dat ik AA-accountant wil worden voor het MKB.”

Lieke rondde vier jaar geleden haar opleiding af en werd tekeningsbevoegd Accountant. Daarna werd zij benaderd voor een traject om director te worden. Een nieuwe functie tussen manager en partner in. Ze werd steeds meer betrokken bij vestigingszaken en strategische beslissingen. Nu is ze per 1 januari jl. partner geworden. Lieke: “Dit had ik nooit verwacht toen ik als stagiair binnen kwam. Maar ook niet als je me dit acht jaar geleden had gevraagd. Je krijgt hier kansen en je moet ze zelf aanpakken.”

Natuurlijk proces
Sin staat aan het begin van haar carrière maar ziet nu al wel diezelfde doorgroeimogelijkheden. Sin:”Wat hier zo leuk is, is dat je elke keer een stukje uitdaging mee krijgt. Ik krijg daardoor steeds meer verantwoordelijkheid. Ik heb bijvoorbeeld nu een klant waarvoor ik al een jaar de administratie doe. Ik ben junior assistent en werk samen met een medior die mijn buddy is. Daarnaast heb ik ook een begeleider. Via het programma Yuki kan ik direct vragen aan de klant stellen. Zo kun je de verantwoordelijkheid opbouwen. Mijn buddy heeft nu meer taken gedelegeerd die ik mag oppakken. Als het complexere vragen zijn, dan zoek ik het uit of overleg met andere accountants en koppel het antwoord terug naar de klant. Ik denk altijd als je een kans krijgt, waarom zou je die niet pakken? Als je het niet doet, blijf je hangen.”

Lieke herkent dat: “Wat Sin zegt, is een heel natuurlijk proces. Dan neem jij eigenlijk geleidelijk de taak van de Assistent Accountant over. In het begin doe je de administratie, aangiftes en dan de jaarrekening erbij. Dan ga je die bespreken en daar verder over adviseren. Op een gegeven moment is het gewoon jouw klant geworden. Je hebt het zelf gedaan maar dat zie je pas als je over een jaar terugkijkt. In het begin is alles altijd spannend maar als je het eenmaal gedaan hebt, denk je ‘was ik hier nou zo bang voor’? Ik weet wel een beetje wat Sin te wachten staat. Straks gaat ze mee naar een bespreking, het jaar daarop kan ze het wel alleen.”

Sin: “Als je kansen niet pakt, weet je ook niet hoe je verder moet. Als je het wel doet, leer je hoe je het beter kan doen. Bij De Hooge Waerder zijn het geleidelijke stappen. Continu wordt besproken: hoe vind je het, hoe is het gegaan, hoe heb je het ervaren? Dat is echt superfijn.”

Je mond open trekken
Hoe snel je doorgroeit, bepaal je bij De Hooge Waerder zelf. Lieke: “Ik zeg altijd tegen collega’s, je kan veel leren en verder groeien. Als je denkt, het gaat me te hard of ik wil juist harder, dan kunnen we erover praten. Trek daarom ook zelf je mond open. Dat vinden medewerkers ook prettig, we laten openingen. Dat vind ik zelf ook mooi aan het accountants vak. Je begint met een relatief eenvoudige klant en die kan steeds complexer worden. Of je krijgt grotere klanten. Ik leer ook nog steeds ondanks dat ik al 15 jaar in het vak zit.”

Sin: “De vooruitzichten zijn goed. Ik werk nu twee dagen in de week bij De Hooge Waerder. Komend jaar ga ik mijn dagen uitbreiden. Ik krijg goede begeleiding en bij de POP-gesprekken zie ik al wat mijn toekomstbeeld is voor de komende vijf jaar.”

Heeft Lieke tot slot nog een tip of advies voor Sin? Lieke: “Pak je kansen. Dat kan in het begin eng zijn. Maar soms moet je wel eens een sprong in het diepe wagen. Leer van hetgeen je te horen krijgt, door goed naar je collega’s te luisteren. Je bent zelf verantwoordelijk voor hoever je komt. En volg je gevoel. Heb je het naar je zin, blijf lekker. Is dat niet zo, geef het dan aan. Ik vind het belangrijk dat je met plezier naar je werk gaat. Je besteedt daar een groot deel van de dag aan. Als je bij De Hooge Waerder kijkt, zijn er zoveel mensen met lange dienstverbanden. Dat geeft wel aan dat we als werkgever iets goed doen. Je kan het hier dus ver schoppen.”


DEEL DIT BERICHT