Hij volgde zijn bachelor Fiscale Economie in Tilburg en zijn master in Amsterdam. Dat was de start van Berends fiscale carrière. De combinatie van rechten en economie sprak hem aan en ziet hij ook dagelijks terug in zijn werk. “Als je aan mijn ouders had gevraagd of ik later Belastingadviseur zou zijn geworden, hadden ze nee gezegd”, lacht hij. Toch is Berend inmiddels 6,5 jaar werkzaam in het vakgebied.
Je eigen weg vinden
Na 2 jaar bij een groter kantoor in Amsterdam gewerkt te hebben, ging de reistijd hem tegenstaan. Via een studiegenoot kwam Berend in contact met De Hooge Waerder in Haarlem. “Ik wilde mijn loopbaan eerst breed beginnen en mij later specialiseren, waarbij internationaal belastingrecht altijd al mijn interesse heeft gehad. Het beeld dat ik van De Hooge Waerder had, was dat zij kleinere klanten bedienen. Ik zag echter op de website dat zij onderdeel zijn van een internationaal netwerk, dat leek mij een goed aanknopingspunt voor een kennismaking. Uiteindelijk heb ik hele leuke gesprekken gehad en bleek het anders te zitten dan ik dacht. De Hooge Waerder heeft aansprekende klanten en het internationale gedeelte is heel interessant.”
Berend heeft het nog steeds goed naar zijn zin. “Ten opzichte van een groot kantoor kun je hier meer van de gebaande paden afwijken. Hier mag je zelf je weg vinden en meer doen vanuit je eigen interesses. Dat bevalt mij goed. Ik heb gevarieerd werk, kom in aanraking met verschillende belastingsoorten en werk voor nationale en internationale klanten.”
Samen is het leuker
De fiscale wetgeving verandert continu en elke klantsituatie is weer anders. Berend zijn werkzaamheden wisselen af tussen vraagstukken van kleinere ondernemers, vermogende particulieren, internationale en grote nationale klanten. “Veel internationale vraagstukken komen van buitenlandse bedrijven die een vestiging in Nederland willen starten. Wij begeleiden ze bij het oprichten van een vennootschap. Bij deze internationale klanten werken we samen met onze collega-accountants die het samenstellen van de jaarrekening voor hun rekening nemen. Of we schakelen onze juristen in voor leningsovereenkomsten. Je doet dit zelden alleen. Ik vind het ook leuker om samen te werken met de verschillende specialisten.”
De Hooge Waerder is onderdeel van het internationale netwerk Morison KSi. “Dit is een goede bron voor nieuwe opdrachten. We worden vaak benaderd door één van de aangesloten buitenlandse netwerkkantoren en werken dan samen met de internationale klant. Elk jaar is er een internationale conferentie. Zo ben ik onder andere in Lyon en op Cyprus geweest. Daar spreek je de mensen van de andere netwerkkantoren. Het is leuk dat je dan een gezicht achter een e-mailadres krijgt.”
Naast het internationale aspect, werkt Berend ook voor nationale klanten. “Bijvoorbeeld bij grotere ondernemingen waar een werkgever haar werknemers toe wil laten treden in het bedrijf. Hoe kun je dit fiscaal gunstig regelen? Aandelen krijg je tenslotte meestal niet gratis, daar moet je voor betalen. Voor de waardering van die aandelen schakel ik mijn Corporate Finance collega’s in. Ook stem ik het af met een notaris en onderhoud ik contact met de Belastingdienst.”
Een goed gesprek
Het contact met mensen, dat is wat het werk voor Berend zo leuk maakt. “Waar ik trots op ben, is dat ik steeds beter de vertaalslag kan maken van fiscale theorie naar begrijpelijke taal. Als je begint, is het heel moeilijk om aan klanten uit te leggen wat je bedoelt en hoe een fiscale regel werkt. Fiscale regels zijn lastig en bevatten veel vakjargon. Het is een kunst om dat in Jip & Janneke taal uit te leggen. Als mensen niet zo goed begrijpen wat je bedoelt, dan wordt het nooit een leuk gesprek.”
Dat laatste is juist heel belangrijk, vindt Berend, dat je een goed gesprek met de klant kunt voeren. “Je bent, zeker bij internationale opdrachten, meer een relatiebeheerder. Mijn doel is niet om de hele dag achter de pc te zitten en fiscale vragen te beantwoorden. Het is juist leuk om klantcontact te hebben en bij De Hooge Waerder heb je dat al heel snel. Die vrijheid vind ik heel fijn. Er wordt wel eens gedacht dat het een stap terug is als je naar een wat kleiner kantoor gaat. Ik heb daar zelf geen moeite mee. Deze verantwoordelijkheden had ik nu zeker nog niet gehad als ik bij een groter kantoor had gewerkt.”